Ini topik kegemaran saya sebab saya pregnant dua-dua saya ada Gestational Diabetes Mellitus (GDM). GDM ni adalah kencing manis yang datang semasa mengandung sahaja dan wanita yang berisiko adalah yang mempunyai sejarah keluarga dan juga yang mengandungi di usia 35thn ke atas.   Saya mempunyai sejarah keluarga mengidap diabetes soContinue Reading

As salammualaikum … Dah hampir bulan julai ni semakin hampir hari kelahiran anak sulungku Jose Rizal Bin Mohamad Shahrizal. Time-time ni 6 tahun yang lepas,memang tengah busy menyediakan barang-barang keperluan untuk anak sulung. Ibu beranak sulung excitednya lebih sikit bila barang, kalau boleh semua nak beli hehe.. Tapi berbekalkan pelbagaiContinue Reading

Masalah perut buncit selepas bersalin memang menggangu ramai wanita termasuk la saya sendiri hihi. Bermacam-macam cara di cuba untuk mengecilkan kembali perut buncit selepas bersalin seperti zaman anak dara termasuk la pengambilan ubat kurus dan juga supplement. Kalau rasa tak berani nak ambil ubat/supplemen apa kata cuba cara tradisional untukContinue Reading

Salam ramadhan sahabat2 sekalian…..Hari pertama berpuasa semua ok?Hmm kali ni aku mo cerita pasal GDM dan puasaApa itu GDM?Gestatational Diabetes MelitusAtau pun diabetes semasa mengandung. Last pregnancy aku mmg da di diagnose GDMDan seperti yg di jangka 2nd pregnancy ni berulang lagi. Tapi kali ni bermula seawal 2 bulan pregnantContinue Reading