Manfaat Minyak Ikan Untuk Asma Dan Lelah

As salam dan Salam Mesra

Hari ni masih bercerita tentang minyak ikan ataupun khususnya Omega 3. Banyak khasiat minyak ikan ini untuk kesihatan umum. Kali ni saya kongsi sikit  manfaat atau khasiat minyak ikan untuk asma atau lelah. Mula-mula kita tengok dulu apa itu ASMA

Apa itu Asma

Penyakit Asma atau lelah merupakan penyakit immunologi yang menyebabkan kesukaran bernafas. Ini kerana ketika pesakit diserang asma, keradangan dan spasma pada selaput dinding laluan udara menyebabkan bronkiol di dalam paru-paru menjadi sempit. Pesakit asma mungkin mengalami pernafasan bersiul (wheezing), sesak nafas, dan sukar untuk bersenam.

Ketika otot mengejang, saluran udara mengecil dan menghalang pernafasan. Apabila ini terjadi,paru-paru akan berkurangan udara. Akibatnya, pesakit boleh pengsan. Penyakit ini  boleh membawa maut seandainya tidak dirawat atau dikawal dengan baik.

Penyakit asma atau lelah ini  tidak boleh diubati tetapi ianya asma boleh dikawal dengan cara mengurangkan serangan melalui penjagaan rapi. Pakar-pakar menganggarkan 80 peratus daripada kematian di kalangan penghidap asma boleh dicegah jika mereka diberi pendidikan yang sempurna bagi menangani penyakit berkenaan.Asma boleh diwarisi, di mana anak-anak kepada penghidap penyakit ini mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengidap masalah yang sama.

Satu kajian di Hospital Diraja Prince Alfred, Australia menunjukkan mereka yang makan ikan lebih dari sekali seminggu dapat mengurangkan risiko yang berkaitan dengan masalah pernafasan. Hasil kajian mendapati tidak wujud kumpulan makanan atau khasiat lain yang mempunyai kaitan dalam meningkat atau mengurangkan risiko asma kecuali ikan. Ini memberi gambaran bahawa bahawa pengambilan minyak ikan dapat mencegah penyakit asma terutama semasa kecil.

Bagi mereka yang menghidap asma kronik pula, pengambilan dos tinggi minyak ikan dapat mengurangkan serangannya. Ikan atau minyak ikan mengandungi Omega 3 yang kaya dengan Asid Lemak Essential (EFA) dan Asid Docosahexanoic (DHA). (Utusan)

Daripada pernyataan di atas boleh kita simpulkan terdapat kebaikan dalam mengamalkan minyak ikan untuk asma dan sebaiknya di terapkan dari awal.

 

Mengapa Omega Guard Shaklee Terbaik Berbanding Minyak Ikan Lain?

1. Minyak Ikan Terbaik Di Dunia

OmegaGuard Shaklee terdiri daripada 7 asid lemak Omega-3 semulajadi iaitu EPA (Eicosa Pentaenoic Acid), DHA (Docosa Hexaenoic Acid), ALA dan lain-lain lagi. Satu hidangan OmegaGuard (3 biji) menyediakan 990mg Asid Lemak Omega-3.

2. Ultratulen & Bergred Farmaseutikal

Omega Guard dihasilkan melalui suatu proses penyulingan proprietari 3 molekul yang memekatkan asid lemak omega-3 yang bermanfaat di bawah suhu rendah yang terjaga. Proses ini menumpukan kepada penghasilan asid lemak Omega-3 yang asli dan menghilangkan pencemaran termasuk logam berat, merkuri, kadmium dan sebagainya yang terdapat di dalam kebanyakan jenis ikan.

3. 50% lebih pekat dari mana2 produk di pasaran

 

 

 

 

Dan hubungi saya selepas anda menerima suplemen anda. Anda juga boleh menghubungi saya untuk COD di kawasan TUARAN/TAMPARULI/TELIPOK atau pembelian secara online banking.

 

 

8 Comments

  1. Omega 3 dalam omega guard sangat bermanfaat kpd kesihatan

  2. mcm anak buah sy kerap on neb masa dia baby hingga toddler.. skrg sangat jaranng sda kena on neb lepas ambil omega guard.

  3. sy pn suka bg anak omega shaklee ni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge