Kesan Sampingan Ubat Kolestrol Jenis Statin Kepada Pengguna

Asssalam semua.. lama ai menyepi dari blog. Banyak pengaruh luar yang menghalang dari mengupdate blog dengan rajin nya hehe. Belum terlambat untuk mengucapkan SELAMAT TAHUN BARU 2018

Apapun sempena pembukaan tahun 2018 ni, mau share sedikit berkenaan dengan penggunaan ubat kolesterol dan juga kesan sampingan ubat kolesterol ni. Ubat kolesterol ataupun sebenarnya lagi ngam di sebut sebagai ubat anti-kolestrol di beri kepada pesakit yang mempunyai bacaan kolesterol yang tinggi dalam darah. Ubat anti-kolestrol ni ada banyak jenis tapi yang paling common di berikan adalah ubat jenis STATIN. Contohnya Simvastatin, Lovastatin dan lain2 nama ubat yang ada statin di belakang hehe.

Seperti kebanyakan ubat lain, ubat statin juga boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan. Kesan sampingan ubat kolesterol yang biasa dialami oleh pesakit, antaranya adalah sakit kepala, sembelit, gatal dan keletihan yang biasanya akan reda setelah tubuh menyesuaikan diri. Pesakit juga boleh mengalami peningkatan enzim hati yang disebabkan oleh pengambilan ubat statin dengan dos yang tinggi. Oleh itu, pesakit perlu menjalani ujian makmal secara berkala bagi memastikan fungsi hati berada dalam keadaan yang baik. Jika ujian makmal menunjukkan terdapat perubahan dalam fungsi hati, pertukaran dos atau ubat perlu dilakukan oleh doktor yang merawat pesakit tersebut. Selain itu pesakit juga akan mengalami rasa sakit, keletihan atau lemah otot. Kesakitan pada otot boleh menjadi kesakitan yang ringan atau teruk sehingga mengganggu aktiviti harian. Sebagai contoh, pesakit mungkin mengalami rasa sakit ketika menaiki tangga atau berjalan kaki. (Sumber : MyHealth.com )

 

Jadinya bulan Januari 2018 ni saya ingin memperkenalkan kemunculan semula produk yang terkenal untuk membantu mengurangkan kesan sampingan akibat penggunan ubat statin bagi mengurangkan kolesterol dalam badan. Namanya CoQ-Trol Plus atau nama sebelum ini adalah Coq-Health , di beri nafas baru dengan ingridient lebih mantap bagi memberikan manfaat yang terbaik.

Coenzyme Q10 adalah komponen yang penting untuk penghasilan tenaga di dalam sel. Ia berada di dalam mitokondria, stesen janakuasa sel. Coenzyme Q10 tinggi dalam sel otak, jantung, dan hati. Ia menukarkan lemak dan gula kepada tenaga yang boleh digunakan sepanjang hari. Ia juga adalah antioksida yang berkesan, melindungi sel daripada dirosakkan oleh radikal bebas.

Walaubagaimanapun, tahap Coenzyme Q10 menurun apabila usia kita meningkat dan penggunaan statin untuk menurunkan kolesterol menyebabkan tahap Coenzyme Q10 semakin rendah di dalam tubuh.

Penghalang HMG-CoA reduktase (STATIN ) digunakan untuk merawat kolesterol darah yang tinggi dengan menghalang biosintesis kolesterol dan CoQ10. Dengan itu, penurunan paras CoQ10 adalah hasil daripada perkongsian laluan biosintesis CoQ-10 dan kolesterol.

Kekurangan CoQ10 akan melemahkan jantung dan mengakibatkan kegagalan jantung. Dengan itu, melengkapkan diet dengan suplemen koenzim Q10 dapat mengekalkan zat-zat dalam badan, bukan sahaja untuk kesihatan jantung, malah dapat mengekalkan tekanan darah yang sihat, tahap tenaga dan kesihatan umum.

Sumber : Utusan 

 

Keistimewaan Shaklee

  • CoQ-Trol Plus membekalkan sebatian semulajadi dan proprietari dengan 100mg Coenzyme Q10 bersama resveratrol dan tokoferol.
  • Untuk penyerapan optimum, ia dilengkapi dengan sistem penghantaran minyak zaitun.

 

Anda Perlukan COQ-TROL dengan segera ? Klik di untuk membuat pembelian terus secara debit kad/kredit kad

 

 

Dan hubungi saya selepas anda menerima COQ-TROL anda. Anda juga boleh menghubungi saya untuk COD di kawasan TUARAN/TAMPARULI/TELIPOK atau pembelian secara online banking.

 

pengedar-shaklee-tuaran

 

11 Comments

  1. pilihan terbaik untuk jantung kita

  2. Perkongsian yang menarik.Suplemen CoQ-Trol shaklee ni memang sangat bagus.

  3. Nak belikan juga CoQ-Trol ni untuk husband demi kebaikkan jantungnya

  4. kan…lebih baik cari ikhtiar lai yang bersifat lebih selamat dan bukan sintetik.. bagi kesan panjang tu ubat-ubatan.

  5. Ada ja supplement yang boleh kita xambil ubat rupanya..
    Boleh cuba ni nanti..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge