Bagaimana Saya Kawal Tekanan Darah Sampai Dos Ubat Semakin Turun

As salam dan Salam Mesra…

 

Hari ni saya mau cerita macam mana saya kawal tekanan darah tinggi sejak 5 tahun lepas sehingga baru-baru ini dos ubat saya di kurangkan oleh doktor.

 

Untuk kawal tekanan darah bukan semata-mata bergantung dengan pengambilan ubat, tapi juga perlu di sertakan dengan kawalan kepada gaya hidup seharian kita. Saya sendiri sejak saya di sahkan sebagai pesakit darah tinggi yang perlu bergantung dengan ubat selepas bersalin anak ke-2, saya ubah sikit demi sedikit gaya hidup saya.

 

JALANI GAYA HIDUP AKTIF

Saya mulakan cuba untuk menjalani hidup yang lebih aktif. Setiap kali ada peluang untuk menyertai aktiviti sukan saya tidak akan lepaskan. Bukan nak kata saya pandai, memang tak pandai tapi saya cuba setakat yang boleh. Suami juga meyokong usaha saya dan kami mengambil keahlian gym untuk bersama-sama bersenam. Tapi saya lebih berminat untuk ZUMBA maka saya cari tempat yg mudah dan dekat untuk zumba. Hujung minggu saya bawak anak-anak beriadah di playground yg ada tempat jogging. Saya dan suami berganti-ganti jogging sementara anak main di playground. Ada yang kata tak sempat riadah , apakata cuba parking kereta sedikit jauh dari ofis. Gunakan peluang untuk berjalan kaki dan NAIK TANGGA sebagai senaman.

 

KAWAL PEMAKANAN

Untuk kawal tekanan darah, senaman perlu di sertai dengan penjagaan pemakanan harian. Selain dari mengurangkan pengambilan garam dalam pemakanan, saya juga mengamalkan suplement yang banyak membantu untuk mengawal tekanan darah. Saya peminat keropok ubi kentang yang sangat kita tau penuh dengan bahan perasa. Susah untuk buang habit tapi saya kurangkan dengan cara BERHENTI MEMBELI. Pemakanan saya semakin kurang yang bergoreng dan berminyak-minyak dan lebih kepada yang berebus, stim dan panggang. Lunch biasanya memang kena makan di luar sebab berkerja. Saya kena bijak memilih lauk yang tidak terlalu berminyak, lagipun bahan perasa kita tidak boleh kawal kalau dikedai

 

AMALKAN SUPLEMEN

Suplemen yang saya amalkan adalah gabungan suplemen yang membantu mengawal tekanan darah iaitu OMEGA GUARD , GARLIC COMPLEX DAN VIVIX. Walaupun boleh di dapati dari pemakanan , saya memilih untuk menambahkan lagi omega 3 dan garlic melalui suplemen. Ini atas sebab kekangan saya untuk memastikan saya dapat jumlah yang cukup setiap hari.

 

Anda Perlukan SET ini dengan segera ? Klik di untuk membuat pembelian terus secara debit kad/kredit kad

 

 

Dan hubungi saya selepas anda menerima suplemen anda. Anda juga boleh menghubungi saya untuk COD di kawasan TUARAN/TAMPARULI/TELIPOK atau pembelian secara online banking.

 

13 Comments

  1. supplement terbaik untk kwal tekanan darah👍🏻

  2. dui bah..syukur la jumpa suplemen shaklee kan.. sangat membantu!

  3. Syukur suplemen shaklee membantu kan.Tq atas perkongsian

  4. darah tinggi xkenal usia ohw kan

  5. darah tinggi xkenal usia ohw kan..syukur ada vitamin sihat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge