Perlukah Suplemen Tambah Susu Badan (Milk Booster) ?

As salam dan Salam Mesra.
Persoalan saya hari ini.
Betul ka ibu menyusu tak perlu bantuan milkbooster atau suplemen tambah susu badan?
 
Adakah cukup konsep supply and demand sahaja untuk breastfeeding?
 
Jawapan utk kedua-dua itu adalah
 
YA kalau anda ibu yang sihat walafiat tiada masalah2 berkaitan hormon maupun masalah kesihatan lain.
 
But for some of us MOTHER , tanpa milkbooster dan suplemen tambah susu, supply and demand semata2 tidak mencukupi.
 
Anda belum rasa bangun setiap sejam menyusukan anak bukan 2-3 hari lepas bersalin tp berbulan lepas tu anak tetap macam tak puas
 
Anda belum rasa feeling misi dan doktor tegur berat anak tak naik2 walaupun menyusu on demand.
 
Anda belum rasa kecewa bila usaha mengepam utk tingkatkan supply selepas anak suda menyusu tapi tetap bila mau pump untuk buat stok masuk kerja tetap kurang dari 2 oz dapat kumpul.
 
Anda belum rasa macam mana perasaan rendah diri, hopeless, useless , not complete as a mother bila orang tnjuk pum dapat 10oz kita nak dapat 2- 3oz pun perit luka berdarah siap.
 
I’m that MOTHER !!!
I cry all night selepas berusaha mempositifkan diri sbb org bilang kalau nda positif susu nda kan banyak.
How long can u be positive kalau u already stress out BFing without success.

Menyusu Anak Pramatang Memang Mencabar, Apa Yg Perlu BUAT? from iReach HD on Vimeo.

 
*****************************************************************************
I DONT LIE bila saya cakap saya berterima kasih dengan SHAKLEE ESP and ALFALFA for the success of me BFing Jasmine yang premature.
 
Yes, i do pump every 2 hour to create demand bila Jasmine still in incubator cannot direct feed. But the difference is, waktu Jose saya DIRECT FEED every 2 hour yang obviously should be more effective to create demand, still i cannot keep up with his need.
 
Waktu Jose, i NEVER get that feeling BANJIR di tengah malam sebab Jose da empty kan dan sebelum sempat fill up dia bangun minta lagi. But with Jasmine, as soon as we started direct feeding, every morning i woke up tilam hospital tu basah. At that time i was consuming ESP and Alfalfa. And who am i kidding if i was saying those 2 suplemen do nothing to my BM supply? time tu sy masih di hospital, makan makanan hospital, belum lg dpt buat natural milkbooster segala betik muda,kurma cina dll tu.
 
You are welcome to judge US MOTHER yang depends on milkbooster with saying we dont work hard enough, we dont positive enough. But you cant stop me promoting the effect that I already experience my self.
 
I want to help bcoz I know ramai mother yang stop BFing and malu mengaku supply nda banyak. Sebab takut kena cakap u not trying hard enough,and kena label bad mother sebab kasi anak minum FM as early as 1 month. Some even lie kasi FM as a personal choice sebab nda mau kena cop FAILED MOTHER sbb FAILED BF.
 
Its Not wrong to get help, its not wrong to try every mean that u saw as long as u are not bring any bad side effect to ur self and your baby. Ambil milkbooster yang terdiri dari produk makanan is much moooreeee better than taking OVER THE COUNTER DRUGS to keep the supply going. Ini kisah benar kan ada UBAT yang di prescribe untuk kasi up milk supply.
Kalau anda ibu yang memerlukan macam saya, hubungi saya dan saya akan share semua pengalaman dan apa yang saya buat pada masa itu. Bukan 100% on suplemen tambah susu atau milkbooster tapi the effort how i manage is something u need to know. Kalau nak beli lepas tu pun boleh tanak beli pun takpa sbb itu pengalaman yang patut di kongsi.
Kalau decide mau beli , klik gambar di bawah untuk dapat ESP dan ALFALFA
Mau harga lebih murah ? Sila tanya saya ya.

6 Comments

  1. Dulu saya tidak percaya benda benda macam ni, sebab masih berfikiran saya sihat dan mampu untuk menyusu anak dengan baik satu hari nanti. Sampailah saya sendiri mengalaminya. Rupanya 6 sense ibu ni memang wujud, boleh tau apa yang terbaik dan tidak baik untuk anak2..
    Girllyen Marcie tulis entry rilek baru siap seja.. bah baca dulu…5 Tips Untuk Mengawal KolesterolMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge