Kisah Ramadhan Dan Gigi

As salam dan Salam mesra…

Alhamdulillah 13 ramadhan suda kita lalui, dan alhamdulillah sgt2 ramadhan kali ni berpeluang bertarawih secara berjemaah si Musolla wakaf kitorg. Sweet sgt rasanya sbb 7 thn berterawih di rumah sejak ada si Jose pastu sambung ke Jasmine pulak.

Sebut pasal Jose hari ni post ni dedicated to my handsome boy. Hah 12 ramadhan akhirnya gigi yang da lebib sebulan goyang tercabut juga dengan sendirinya. Big boy Umi dgn coolnya inform nenek dan g kumur2 mulut je.

 

Tahun lepas bulan Ramadhan juga la kami pg cabut gigi Jose ni hihi. Sebab gigi kekal dah keluar di belakang so kami bawak dentist utk cabut.

This year kami biarkan sebab gigi kekal belum tumbuh tp nak jadi cerita da sampai masa nak jatuh, jatuh juga si gigi susu.

Jose ni gigi dia sgt cantik berbandinh Jasmine tau. Sebabnya dari baby sampai umur 3 thn Umi jaga sendiri kasi mandi berus gigi minum susu kecuali time di taska la. So gigi berus tetap dan lepas minum susu dia otomatik akan buang botol. Berbanding Jasmine ni, sejak abis pantang maid yg jaga di rumah umi pegi keja dia x mandi lagi, balik kerja dia dan mandi so x nmpm berus gigi ke tidak kecuali weekend. Lepas tu spesis Jasmine ni bila dia start da botol susu lepas umi masuk opis balik mmg dia tkn lepas botol susu dr mulut bawak la tidur huhu. Dia buat ganti sbb x leh BF kot. Sampai la ke nak masuk 5 thn ni gtula dia susah nak buang. Gigi mmg totaly rosak da budak pompuan ni.

Pengajarannya, walaupun ada org jaga kat umah pastikan anak berus gigi dan jgn bagi kemam botol susu tu lama2. Itu yg buat gigi rosak tau

7 Comments

  1. Betul tu. Gigi anak jaga sendiri lagi lawa dari maid jaga. Hahaha.. dan betul juga, antara satu sebab gigi susu cepat jatuh bila biarkan anak tidur dgn puting susu di mulut. Ni dokter sendiri bgtau. So kalau mau gigi anak lawa, mamanya kena jaga sendiri dan jgn biarkan anak tidur dgn susu di mulut. Hehe

  2. Syok baca☺.Teringat anak2 sendiri..pun hari2 kena ingatkn anak2 utk berus gigi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge