Garlic Complex – Kebaikan bawang putih dalam 1 pil

Bawang putih bukanla satu bahan yang asing bagi kita terutama sebagai bahan dalam masakan. Walau pun begitu, kebaikan bawang putih bukan hanya terhad untuk masakan tapi terdapat pelbagai kebaikan lain untuk kesihatan umum. Diantara kebaikan bawang putih yang memang di ketahui ramai dan memang di gunakan dalam rawatan tradisional adalah :

 

1. Bawang Putih Boleh Mengurangkan Demam dan Selesema

Bawang putih mengandungi anti oksida yang tinggi dan badan anda amat memerlukan bahan tersebut untuk melawan sebarang jangkitan di dalam badan.

Satu kajian selama 12 minggu telah membuktikan bahawa pengambilan supplemen bawang putih ke dalam diet seseorang boleh mengurangkan potensinya untuk mendapat penyakit demam dan selesema sebanyak 63%.

Satu lagi kajian menjumpai bahawa pengambilan supplemen/ekstrak bawang putih (2.56 setiap hari) boleh mengurangkan kadar jangkitan penyakit selesema sebanyak 61%

 

*saya sendiri mmg sering menggunakan bawang putih ketika selsema hasil dangat hebat.

 

2. Bawang Putih Boleh Kawal Tekanan Darah

Keupayaan bawang putih untuk mengurangkan risiko menghidap tekanan darah tinggi boleh dikaitkan dengan kehadiran bahan aktif yang dikenali sebagai sulfida bawang putih dan allicin. Allicin adalah bahan yang dikatakan bekerja mengendurkan saluran darah di samping mengurangkan sebarang tekanan dan kerosakan yang boleh menjejaskan darah.

Satu lagi sebab mengapa bawang putih berfungsi mengawal tekanan darah tinggi adalah kerana ia mempunyai keupayaan untuk merangsang ‘hydrogen sulphide’ dan pengeluaran ‘nitric oxide synthase’.

 

*kalau sakit kepala, mak saya selalu suruh bakar bawang putih dan tuang dengan air panas dan minum.Memang dapat membantu melegakan sakit kepala.

 

 

3. Pemakanan Bawang Putih Boleh Menyahtoksin Logam Berat Dalam Badan

Dengan kadar dos yang tepat, sulfur dalam bawang putih boleh melindungi organ daripada terjejas dengan toksin logam berat yang memasuki badan.

Satu kajian selama 4 minggu kepada pekerja di kilang bateri kereta (terdedah dengan plumbum dengan tinggi) di dapati bahawa bawang putih boleh mengurangkan kadar plumbum dalam darah sebanyak 19%.

Ia juga mengurangkan banyak lagi kesan-kesan toksin di dalam badan, termasuklah rasa pening dan kadar tekanan darah.

 

 

 

8. Bawang Putih Boleh Mengawal Berat Badan

Bawang putih boleh mengawal berat badan anda, mengikut pakar nutrisi Cynthia Sass, yang memetik satu kajian, di mana tikus makmal yang mengambil diet yang tinggi kandungan bawang putih mengalami penurunan berat badan dan kandungan lemak dalam badannya.

 

KELEBIHAN GARLIC COMPLEX SHAKLEE

Keistimewaan Shakleee

Formulasi tersendiri Shaklee.

Menggabungkan manfaat kesihatan bawang putih dan herba rosemary sebagai antioksidan.

Meminimumkan bau dan rasa kesan bawang putih.

 

 

Nutritional Facts

Setiap tablet menyediakan:

Ramuan Amaun Setiap Tablet
Serbuk Ulas Bawang Putih (Allium sativum) 500 mg
Ekstrak daun rosemary (Rosmarinus officinalis) 25 mg

KKLIU 0591/2017
MAL11080026TC

* Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit. Ini adalah iklan produk tradisional.

Untuk membuat pembelian boleh la hubungi saya ya

 

 

6 Comments

  1. Antibiotik semulajadi ni.byk manfaatnya..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge